תנאי שכר לבכירים: מגמות ופערים מגדריים

תנאי השכר לבכירים בחברות ובארגונים שונים נמצאים במוקד תשומת הלב הציבורית בשנים האחרונות. נושא זה מקבל חשיבות מיוחדת בהקשר של מגמות ופערים מגדריים. מחקרים רבים מראים כי קיימים הבדלים משמעותיים בין שכרם של גברים ונשים בעמדות בכירות, על אף השיפור המשמעותי בשיעור הנשים המכהנות בתפקידים אלה. הבנת המגמות הקיימות ופערי השכר ברשויות המקומיות, במגזר הפרטי, בתחום ההייטק ובין נשים וגברים, בתפקידי ניהול בכירים היא חיונית לקידום שוויון הזדמנויות וליצירת סביבה ארגונית הוגנת ומאוזנת יותר.

ניתוח שכר בכירים ברשויות המקומיות

על פי ניתוח נתוני השכר של בכירים ברשויות המקומיות בשנים האחרונות, ובהתבסס על מגמות צמיחת המשק, ההערכה היא שבשנת 2024 צפויה עלייה ממוצעת של כ-3.5% בשכרם של עובדים אלו. עדכון השכר יבוצע בהתאם להסכמי השכר הקיימים. בין הפקטורים שיתרמו לעליית השכר של בכירי מועצות מקומיות ועיריות ניתן למנות את הגידול הצפוי בהיקף הפרויקטים, האחריות הניהולית הגוברת, וכן את תרומת הרשויות המקומיות לצמיחת המשק בכלל. מנגד, יש גם להביא בחשבון אילוצים תקציביים ושינויים רגולטוריים העשויים להשפיע על תמונת השכר הכוללת.

שכר בכירים ברשויות המקומיות לבין המגזר הפרטי

בעוד שקיים דמיון רב בתפקידי בכירים בין הסקטור הציבורי והפרטי (כגון מנכ"ל, סמנכ"לים מקצועיים ודירקטורים), לרוב נהוג שברשויות המקומיות רמות השכר של בכירים נמוכות יותר מאשר בחברות במגזר הפרטי. הדבר נובע בעיקר מהמגבלות התקציביות שבהן פועלות הרשויות, לצד עקרונות של שירות ציבורי.

עם זאת, בשנים האחרונות ישנה מגמה של צמצום הפער בשכר הבכירים בין המגזרים, בין היתר על מנת למשוך כוח אדם איכותי לתפקידי מפתח ברשויות. כך למשל, שכרם של מנכ"לי חברות עירוניות גדולות ויועצים בכירים בעיריות משתווה פעמים רבות לזה של עמיתיהם במגזר הפרטי.

שכר בכירים בחברות הייטק

תעשיית ההייטק בישראל ידועה כמובילה עולמית בתחומי החדשנות והצמיחה, וכפועל יוצא מכך, גם רמות השכר לבכירים בחברות הטכנולוגיה נחשבות לגבוהות במשק. ניתוח של טבלאות שכר בהייטק מצביע על קפיצה חדה בשכר הממוצע של מנהלים בכירים בשנים האחרונות, במיוחד בסטארטאפים מצליחים ובחברות גדולות. בין הגורמים לעלייה בשכר נמנים הביקוש הגבוה למנהלים מנוסים עם רקורד מוצלח, תחרות מצד חברות זרות, גיוסי הון משמעותיים וכן הצורך לתגמל על ביצועים יוצאי דופן.

השפעת מודל עבודה היברידית על תנאי ההעסקה של בכירים

בעקבות מגפת הקורונה והמעבר של ארגונים רבים לפורמט עבודה המשלב עבודה מהמשרד ומהבית, חל שינוי מסוים גם בתנאי ההעסקה של מנהלים בכירים בחברות הייטק. חברות רבות מציעות כיום לבכירים גמישות רבה יותר בשעות העבודה והיקף השהייה במשרד, כל עוד העבודה מתבצעת והיעדים מושגים.

נוסף על כך, ארגונים הפועלים במודל היברידי נוטים להרחיב את סל ההטבות לבכירים, למשל על ידי סבסוד הוצאות עבודה מהבית, מימון השתלמויות מקוונות ואף השתתפות בעלויות החזקת משרד ביתי. עם זאת, חשוב לציין כי גם בעידן העבודה ההיברידית, אופי התפקיד הבכיר דורש נוכחות משמעותית במשרד לצורך ישיבות חשובות, מפגשים עם לקוחות ומשקיעים וניהול צמוד של הצוותים.

נקודות חשובות בנושא שכר, הטבות ותנאים נלווים

בעת ניהול משא ומתן על תנאי העסקה של בכירים, חשוב להתייחס למספר נקודות משפטיות מרכזיות. ראשית, יש לוודא כי השכר המוצע עומד בדרישות חוקי העבודה הרלוונטיים. מעבר לכך, כדאי לשים דגש על הטבות ותנאים נלווים כגון קרן פנסיה, ימי חופשה, הוצאות רכב ועוד. חוזה ההעסקה צריך לכלול התייחסות מפורטת לכל אחד מהנושאים הללו.

כמו כן, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני עבודה על מנת לנסח חוזה העסקה מקיף ומדויק, שמגן על זכויות העובד הבכיר מחד, אך גם שומר על האינטרסים של החברה מאידך. יש לשים לב במיוחד לסעיפים הנוגעים לסודיות, לאי תחרות ולהגבלות על פעילות עתידית לאחר סיום ההעסקה.

על מנת לנהל משא ומתן אפקטיבי על תנאי חוזה העסקה כבכיר, מומלץ להיערך מראש ולאסוף מידע השוואתי על רמות שכר מקובלות בתפקידים דומים. כלי מצוין לכך הוא טבלאות שכר המאפשרות לקבל תמונה מקיפה על מגמות השכר בשוק.

נוסף על כך, חשוב להגדיר מראש את הדרישות ואת הציפיות שלכם מתפקיד חדש, כולל תנאים כמו שעות נוספות, עבודה מהבית וכדומה. ככל שתציגו עמדה ברורה יותר במשא ומתן, כך יגדלו הסיכויים להשיג את התנאים האופטימליים מבחינתכם. עם זאת, הקפידו לשמור על נימה מכבדת ומקצועית לאורך כל הדרך.

השפעת המגדר על פערי שכר בקרב בכירים

למרות ההתקדמות בשוויון בין המגדרים בשוק העבודה בישראל, עדיין קיימים פערי שכר בין גברים ונשים בתפקידים בכירים. הדבר בולט במיוחד בחברות במגזר העסקי ובתעשיית ההייטק. ניתוח נתוני שכר מגלה כי גם כאשר מדובר על אותם תפקידי מפתח עם אחריות ודרישות דומות, לרוב המשכורת של מנהלים גברים גבוהה בכ-10%-20% מזו של עמיתותיהם הנשים.

הפער נובע משילוב של מספר גורמים, ובהם תפיסות חברתיות ודעות קדומות הרווחות עדיין בחלק מהארגונים, העדר ייצוג שווה של נשים בהנהלה הבכירה ובדירקטוריונים, וכן נטייה של נשים שלא לדרוש תוספות שכר בהיקף דומה לגברים. על מנת לצמצם פערים אלו, נדרשת אכיפה הדוקה של חוקי שוויון בעבודה לצד שינוי תפיסתי ועידוד ייצוג הולם של נשים בתפקידים בכירים.

יוזמות ממשלתיות ועסקיות להגברת השוויון המגדרי בשכר

בשנים האחרונות ננקטו מספר צעדים ויוזמות מצד הממשלה והמגזר העסקי בניסיון לקדם שוויון מגדרי בשכר בכלל, ובקרב בכירים בפרט. כך למשל, נקבעו תקנות המחייבות חברות ציבוריות ועסקים גדולים לפרסם דו"חות שקיפות בנוגע לפערי השכר המגדריים בארגון. בנוסף, משרדי הממשלה הרלוונטיים מפעילים תוכניות סיוע לעסקים המגדילים את ייצוג הנשים בהנהלה הבכירה.

במקביל, ארגונים עסקיים רבים מקדמים יוזמות פנימיות להבטחת שוויון הזדמנויות ושכר הוגן לנשים בתפקידים בכירים. בין היתר מדובר על קביעת יעדים ברורים להעסקת מנהלות בכירות, יצירת מסלולי קידום ייעודים וכן בדיקה שוטפת של פערי השכר על מנת לתקנם. צעדים אלו משפיעים בהדרגה על צמצום אי השוויון ומייצרים סביבת עבודה הוגנת יותר.

לסיכום

תנאי השכר של בכירים בשווקים הציבוריים והפרטיים והפערים המגדריים בתחום זה משקפים אתגרים חברתיים וארגוניים משמעותיים. למרות ההתקדמות שחלה בשילוב נשים בתפקידים בכירים, עדיין ניכרים פערי שכר משמעותיים בין המינים. ההבנה של מגמות אלו והשקעת מאמצים לצמצום הפערים יכולה לתרום ליצירת תרבות ארגונית שוויונית יותר ולעודד נשים לשאוף ולהתפתח בעמדות ניהוליות. בשורה התחתונה, שילוב גישה מודעת ושוויונית בשכר בכירים ובתנאים הוא צעד חיוני ליצירת עולם עבודה הוגן ומתקדם יותר.

מאמרים אחרונים

תנאי שכר לבכירים: מגמות ופערים מגדריים

מדריך מקיף לתנאי שכר של בכירים בישראל, הכולל טיפים למשא ומתן, ניתוח מגמות בשירות הציבורי ובהייטק, השפעת מודל העבודה ההיברידית ובחינת פערי שכר מגדריים בתפקידי הנהלה בכירים.

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל