עובדת לאחר לידה: יש לך זכויות, אבל לפעמים את צריכה מעט יותר מזה

כידוע לכל, במדינת ישראל אישה לאחר לידה זכאית למספר זכויות מבחינת מקום העבודה. עם זאת, לצד מקרים סטנדרטים, יש מקרים מעט מורכבים. כך למשל לא תמיד הלידה עוברת בצורה חלקה, כך שבין היתר לא מתאפשר לחזור לעבודה כנדרש. לעיתים הלידה מובילה למגוון מצבים מורכבים שמצריכים זמן כדי להתנהל ברמה המשפטית מול גופים רפואיים. לעיתים לאחר הלידה כלל לא מתאפשר לחזור לעבודה כמצופה וכדומה. אי לכך כל אישה לאחר לידה נדרשת לדעת אלו זכויות מגיעות לה בהתאם לשורה של סיטואציות אישיות. המידע רלוונטי עבורך? מוזמנת לקבל פרטים נוספים.

מקרים חריגים לצד הטבות ייחודיות

באופן כללי נציין שאישה לאחר לידה זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות, וזאת כל עוד היא עבדה ברציפות שנה באותו מקום. מה באשר אישה שעבדה פחות משנה באותו מקום? היא זכאית ל-15 שבועות, כאשר בשני המקרים רק חלק מהתקופה בתשלום. כמו כן, לא ניתן לפטר אישה שנמצאת בחופשת לידה (וכ-60 יום לאחר החזרה למקום העבודה). מה עוד ראוי לדעת? שבמהלך החופשה העובדת ממשיכה לצבור זכויות סוציאליות וניתן לצאת לחל"ת בתום חופשת הלידה, וזאת לתקופה של רבע מתקופת העבודה אצל אותו מעסיק (עד כשנה מתאריך הלידה). מה באשר לנשים שעברו לידה שקטה, מה אם קרה מקרה של רשלנות רפואית בלידה, ואף מה אם לא ניתן לחזור לעבודה בשל המצב של התינוק? ובכן כפי שניתן להתחיל להבין, יש לא מעט מקרים חריגים שמובילים להטבות ייחודיות שמוטב להכיר.

משמעות של רשלנות רפואית

לצערנו יש מקרים קשים שבהם הלידה אינה עברה כמצופה, כך שכשל כזה או אחר הוביל לפגיעה חמורה בתינוק או באם. במקרה שכזה לא רק שאין זה מתאפשר לחזור למקום העבודה כנדרש, אלא גם עשויים למצוא שהתינוק הרך זקוק להשגחה צמודה לאורך זמן. במקביל, הורים רבים עשויים למצוא שהם מתמודדים עם הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, פעולה שגם כן מצריכה השקעה של זמן. מה אם כן עושים? חשוב להכיר ב-5 העובדות הבאות:

  1. אם בתום הלידה מתאשפזים (האם או התינוק) למשך 15 ימים לפחות, זכאים להאריך את החופשה, לקבל דמי לידה נוספים ואף אפשרי לפצל את חופשת הלידה, כך שתקופת האשפוז לא תיחשב. 
  2. מי שעברה לידה שקטה לאחר שבוע 22 נחשבת כמו כל אישה שילדה כרגיל, משמע זכאית לסך הזכויות.
  3. אם בשל מצב רפואי שנוגע ללידה נדרשים להיעדר מהעבודה לאורך תקופה ממושכת, טוב לדעת שמגיעות זכויות שמסייעות לשמור על יכולת ההתפרנסות.
  4. אם נדרש זמן כדי לנהל הליכים שנוגעים לתביעת רשלנות רפואית, ניתן למצוא התייחסות נקודתית מטעם מקום העבודה.

זכויות ששמורות לבן הזוג

לצד מגוון זכויות שנוגעות ליולדת, יש לקחת בחשבון שיש מגוון זכויות ששמורות לבן הזוג. כאן נציין שבן הזוג זכאי לחופשת לידה במקרים הבאים: כשהאישה בוחרת לקצר את חופשת הלידה, וכל עוד מדובר בתקופה שנוגעת ל-6 השבועות הראשונים. מתי עוד? אם היולדת אינה מסוגלת לטפל בתינוק בשל מצב רפואי, וכשהיולדת מוותרת על השבוע האחרון. כמו כן, גם הורים מאמצים, הורים שלקחו ילד אומנה ואם פונדקאית זכאים לחופשת לידה.

אינכם לבד!

כפי שניתן להתחיל להבין, לא מעט מצבים משפיעים על דמי לידה ועל הזכויות של אימהות לאחר לידה במקום העבודה. מכאן שאם מתמודדים מול מצב מאתגר שמשנה את התמונה (כגון רשלנות רפואית), בהחלט יש טעם לבחון לעומק מהן הזכויות. פניתם למקום העבודה וחשים שלא מוצו מבחינתכם סך הזכויות? שווה לערוך בדיקה דרך מקורות משלימים, כגון ביטוח לאומי, הארגון זכותי, עו"ד שמתמחה בתחום וכדומה. בהצלחה!

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל