איך הורים יכולים להתמודד עם התמכרות של ילדים למסכים?

אם יש משהו שמאפיין מאוד את העידן המודרני, הדבר הזה הוא ללא ספק המסכים. כיום רובנו, אם לא כולנו, דבוקים למסכים – בין אם מדובר בטלפון הנייד שלנו, במחשב בו אנחנו לומדים או עובדים, בטלוויזיה בה אנחנו צופים בזמן הפנוי ועוד. תופעה זו אף רווחת יותר בקרב הדור הצעיר כך שהורים רבים מתקשים להגביל את שעות המסך של ילדיהם, מה שעלול להוביל למצב של התמכרות של ממש, במיוחד כאשר הילד סובל מקושי או ממצוקה כלשהי. מדוע הדבר קורה והאם יש דרך שבאמצעותה ניתן להתמודד עם הבעיה? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

התמכרות למסכים בקרב ילדים ובני נוער

התמכרות, על פי ההגדרה, היא התניה בלתי נשלטת לחזור על פעולה כלשהי, גם כאשר היא נוגדת את רצון בעליה. התמכרות למסכים היא תופעה של שימוש חוזר בתדירות גבוהה במסכים על שלל סוגיהם – סמארטפונים, אייפדים, מסכי מחשב וטלוויזיות. התמכרות למסכים נפוצה מאוד בקרב ילדים ובני נוער, והיא עלולה להצביע על קשיים מהם הילד סובל, שהרי המסך עשוי להוות עבור הילד מקור מפלט מהמציאות. לכן, כאשר מנסים הילדים להיגמל מהמסכים, המצוקה הרגשית גוברת ומתעצמת. אם אתם הורים לילדים המציגים התנהגות מטרידה בנוגע למסכים, דעו כי הדרכת הורים עשויה לסייע לכם בהתמודדות עם זמן המסך ההולך וגובר שלהם, שכן מדובר בעניין שעשוי להוות אתגר של ממש.

השפעות ההתמכרות על התפקוד היומיומי

כאמור, התמכרות למסכים נגמרת במקרים רבים כתוצאה ממצוקות נפשיות ורגשיות. לדוגמה, ילדים ובני נוער המתמודדים עם חרדה חברתית או מדימוי עצמי נמוך עשויים למצוא במסכים מעין "חוף מבטחים" שאינו מצריך מהם תקשורת עם אנשים אחרים פנים אל פנים. לכן, ילדים אלה יעדיפו להעביר את רוב זמנם באינטרנט ובמדיה כשהם מול המסך. תלות במסכים יכולה לבוא לידי ביטוי במספר צורות, במיוחד כשמדובר בילדים ובבני נוער – ההתמכרות יכולה להיות באופן ספציפי לרשתות חברתיות, למשחקי מחשב, לתוכן דיגיטלי ועוד. ישנן לא מעט השפעות אפשריות של התלות במסכים על הילד, כמו דחיינות כרונית, בידוד חברתי, הפרעות במצב הרוח, תחושת בדידות, סטרס כרוני, הישגים נמוכים בלימודים ואובדן של תחושת הזמן.

דרכי התמודדות להורים ולילד

השאלה המרכזית שמעסיקה הורים רבים לילדים המפגינים תסמינים מדאיגים ומערכת יחסים לא בריאה עם מסכים, היא כיצד ניתן להתמודד עם התופעה וכיצד הם יכולים לסייע לילד להפחית את שעות המסך שלו. ראשית, חשוב לדעת כי הדרכת הורים עשויה לסייע לכם בהצבת גבולות לילדכם ובפיתוח מיומנויות להתמודדות עם מגוון קשיים יומיומיים הקשורים ביחסיכם עם ילדיכם. כמו כן, הדרכת הורים יכולה להעניק לכם כלים מעשיים להתמודדות נקודתית עם הנושא ותוכלו להיעזר באנשי המקצוע לצורך קבלת הכוונה מתאימה לשינוי דפוסי החשיבה והפעולה מול הילד. נוסף על הדרכת הורים, מומלץ לתאם פגישה של הילד יחד עם מטפל מתחום בריאות הנפש על מנת שהילד יוכל לקבל סיוע מקצועי בכל הנוגע לקשיים עמם הוא מתמודד, שכן לרוב ההתמכרות למסכים הינה תוצאה של קושי נפשי.

סיכום

לסיכום, קשה עד בלתי אפשרי להוציא את המסכים באופן מוחלט משגרת החיים שלנו, ולמען האמת אין צורך בכך – יש להם יתרונות רבים. עם זאת, תלות מוגברת במסכים עלולה להיות הרסנית ועל כן יש לטפל בה בהקדם האפשרי. אם אתם הורים לילדים המציגים תסמיני תלות במסכים, ולא משנה אם מדובר בטלוויזיה, במחשב או בטלפון האישי, אנחנו ממליצים לכם לפנות לייעוץ מקצועי.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל