הקמת וקידום סטארט אפים היא משימה לגמרי לא פשוטה. כך גם לגבי יוזמות טכנולוגיות חדשניות של חברות קיימות. מי יסייע לכם בכך? רשות החדשנות הייתה ועודנה, אחת התשובות הבולטות לשאלה זו. מדוע?
מקלים ומסייעים
סוכנות החדשנות הישראלית או רשות החדשנות, הוא גוף וותיק למדי. גוף זה הוקם עוד בשנת 1965, שאז הוא היה מוכר בשם "לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר". במבט על, הרשות נועדה לקדם חדשנות במדינה והיא מקלה על יזמים מסוגים שונים, במגוון רחב של אופנים. הסיוע הוא בחממות טכנולוגיות ומעבדות, בייעוץ וגם לגבי המשאב הקריטי של תקציב. בין השאר, הרשות מעניקה תמריצים והשקעות לסטארט אפים ישראליים. ישנן הקלות אפשריות במס הכנסה, לפי פקודת מס הכנסה והחוק לעידוד השקעות הון, יש הטבות מס נוספות לפי "חוק האנג'לים”, מענקים שניתן לקבל מהרשות לפיתוח ירושלים ועוד. רשות החדשנות מסייעת לגבי כל אלה. ההיבט הכספי הוא נקודה חשובה ביותר כמובן, אשר עשויה לעכב קידום מהיר של יוזמות ואפילו להכשיל אותן. כך שכדאי להכיר ולנצל כל הזדמנות כספית כזו, אשר גוף ממשלתי כמו רשות החדשנות פותח בפני יזמים. חשוב לציין, שהרשות מקדמת חדשנות טכנולוגית, אך לא רק בהייטק.
זירות פעילות שונות
פעולת רשות החדשנות מחולקת למה שנקרא "זירות" שונות. זירות אלה כוללות את
- זירת ההזנק – זירה אשר מרכזת את הסיוע שהרשות נותנת ליוזמות בראשית דרכן. כאמור, מדובר לא רק בסטארטאפים, אלא גם ביוזמות חדשות של עסקים קיימים.
- זירת חברות בצמיחה – מסייעת בשלב מתקדם יותר, שבו העסק כבר נמצא בשלבי צמיחה. חשוב להבין, שלא רק ההתחלה מאתגרת, אלא גם ההמשך רגיש למדי ביוזמות כאלה. יש צורך לייצב את העסק ולאפשר לו לצמוח.
- הזירה החברתית ציבורית – זו היא זירת פעילות מיוחדת של הרשות, אשר מטפלת בקידום חדשנות בסקטור הציבורי ועבור ארגונים חברתיים.
- זירת ייצור מתקדם – לא הכול הייטק בנוסח אלקטרוניקה או מחשבים. זירת הייצור המתקדם מתמקדת בסיוע דווקא לבעלי מפעלים, בכל הנוגע לחדשנות, מחקר ופיתוח בתעשייה היצרנית לסוגיה.
קידום שיתופי פעולה
שיתופי פעולה בין גופים שונים, הם פעמים רבות חלק חיוני מקידום חדשנות. איש אינו יודע הכול. גם יזמים, עסקים ואפילו חברות גדולות, נעזרים בשיתופי פעולה שונים בכדי להשלים ידע חסר ולקבל סיוע באופנים נוספים. במסגרת הפעילויות הרבות של הרשות לחדשנות, מופעלת גם זירת תשתיות טכנולוגיות – זירה אשר מטפלת בפעילות הרשות, לגבי שיתופי פעולה בין גורמים שונים בתעשייה המקומית ובאקדמיה המקומית. ישנה גם זירת המערך הבינלאומי, שמרכזת את פעילות הרשות מול גורמי חוץ שונים בהקשר קידום חדשנות מקומית. למשל מבחינת פעילות מול קרנות דו-לאומיות ובמסגרת הסכמי שיתוף פעולה שונים.
פעילויות נוספות
רשות החדשנות פועלת בצורה מגוונת, עם כל מה שעשוי לסייע לקידום מטרותיה. כאמור, מטרות אלה הן קידום החדשנות בארץ ולשם כך, עולות מדי פעם יוזמות יוצאות דופן גם ברשות עצמה. בעבר הרשות חיברה והוציאה את הספר "חדשנות ישראלית: מוצרים פורצי דרך אשר שינו את העולם". כיום, היא מפעילה פודקאסט סביב אירועים בשם "חדשנות על הבר". מדובר על אירועים שבהם נפגשים בכירים בעולם החדשנות והכלכלה המקומי עם מנהלים ברשות החדשנות עצמה. המפגשים נערכים בברים ברחבי הארץ, מוקלטים וזמינים להאזנה כאמור כפודקאסט. כמובן, במפגשים כאלה עולות תובנות מעניינות רבות. יזמים עשויים ללמוד מכך הרבה ואכן, פודקאסט זה בהחלט מעורר עניין.
לסיכום
הרשות לחדשנות היא גוף מיוחד במינו, אשר לכל יזם בהחלט מומלץ להכיר. כמובן, כדאי וחשוב במיוחד, להתמצא גם לגבי המענקים והסיוע הכספי.