גדלים בעידן דיגיטלי: האם כדאי לטפח מיומנויות אוריינות מדיה כבר מגיל צעיר?

המדיה החברתית היא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו. היא עוזרת לנו לגלות דברים חדשים, לשעשע אותנו או למכור לנו דברים. מטרתה של אוריינות מדיה היא לסייע לנו ולילדים שלנו להבין את המסרים הללו ולתרגם אותם לפעולות. במאמר שלפניכם נציג סקירה של אוריינות מדיה ונסביר למה חשוב לפתח אותה כבר מגיל צעיר.

מהי אוריינות מדיה?

אוריינות מדיה מתייחסת לגישה המחשבתית בנוגע לתכני המדיה השונים. היא מדגישה את הצורך להבין, לנתח ולבקר את התכנים המוצגים בטלוויזיה, באפליקציות ובאינטרנט, וכן לחשוב בצורה ביקורתית על פרסומות, דעות קדומות, בטיחות ברשת ועוד. ילדים ובני נוער בעלי אוריינות מדיה ידעו כיצד להשתמש במדיות החברתיות בצורה בטוחה, להעלות תכנים מקוריים ולחשוב באופן יצירתי אך ביקורתי.

מהם התחומים של אוריינות מדיה?

ילדים זקוקים למיומנויות אוריינות מדיה במספר תחומים לשימוש באמצעי המדיה:

  • אוריינות טכנית – מתייחסת להבנת השימוש במחשב, אינטרנט ואפליקציות, ולשימוש נכון ומושכל בפרטיות ברשת, דיווח על תוכן מטריד או בלתי הולם וסינון תכנים לא רצויים.
  • אוריינות תוכן- מתייחסת להבנת דירוג תוצאות החיפוש בגוגל וכן ליצירת תוכן.
  • אוריינות תקשורת – מתייחסת להבנת ההבדל בין ערוצי התקשורת השונים ולכללי השימוש בהם.
  • אוריינות יצירתית וחזותית – מתייחסת ליצירת והעלאת תוכן לאינטרנט, הבנת תכנים ויזואליים ועוד. אחרים.

יש להבדיל בין אוריינות מדיה לבין התמכרות למסכים ולרשת בקרב ילדים. אוריינות מדיה נועדה לשימוש מושכל במדיות החברתיות ובאמצעים התקשורתיים, כדי לעודד יצירתיות ולהימנע משימוש לא סביר באינטרנט.

מדוע כדאי לפתח אוריינות מדיה בקרב ילדים?

אוריינות מדיה יכולה לסייע לילדים ובני נוער להיות מודעים לאופן יצירת התוכן, למקור שלו ולמטרתו. היא מסייעת להם להביע דעה בביטחון, להשתמש באינטרנט ובמדיות החברתיות בצורה בטוחה ולזהות מניפולציות באמצעי התקשורת השונים. כמו כן, הן מועילות לשמירה על בטיחות ופרטיות ברשת, לעיתים אף יותר מתוכנות סינון אינטרנט.

כיצד לפתח אוריינות מדיה בקרב ילדים?

ישנן מספר שיטות בעזרתן תוכלו לעודד את ילדכם לפתח אוריינות מדיה:

  1. להוות דוגמא אישית – הסבירו לילדים שלכם למה אתם צופים בתוכנית או אתר מסוימים, כיצד להגיב ולפתח ביקורת את תכנים פרסומיים ועוד. אלה יסייעו לכם לחזק את הקשר עם ילדכם, וללמד אותם להטיל ספק בתכנים שהוא מקבל מהמדיות השונות.
  2. לפתח אוריינות מדיה בעצמכם – אם ילדכם בעלת אוריינות מדיה מפותחת, תתעניינו בו ותשאלו שאלות על הגדרות פרטיות, דיווח על תוכן פוגעני ועוד. כל הילד יבין שאתם מתעניינים בתחומי העניין שלו ודואגים לבטיחות שלו. בנוסף, כדאי להתעדכן ברשתות החברתיות, שכן הן מתחדשות כל הזמן וילדים לרוב מתעדכנים מהן לעיתים קרובות.
  3. לעודד חשיבה ביקורתית – הטלת ספק יכולה לסייע לילדכם להבדיל בין עובדות ודעות, להיות מודעים לשימוש לא מיטיב במדיות החברתיות ולשפוט את איכות התכנים המוצגים ברשתות.
  4. לדבר על פרסום – כדאי להסביר לילדכם מה זה פרסום, מה מטרתו ובאילו צורות הוא יכול להגיע. כך הילד ידע להבדיל בין מסרים פרסומיים לבין תכנים אחרים במדיות החברתיות.

לסיכום

אוריינות מדיה מדגישה את היכולת שלנו להגיב לתכנים ברשת בצורה חכמה וביקורתית. היא חשובה לזיהוי פרסומים סמויים, הונאות ברשת ועידוד יצירתיות. אוריינות מדיה בקרב ילדים מסייע להם להביע את דעתם, להשתמש במדיות החברתיות בצורה חכמה ועוד. בעזרת מספר צעדים פשוטים, כמו להוות דוגמא אישית או לעודד חשיבה ביקורתית, תוכלו לעזור לילדכם לפתח אוריינות מדיה מיטיבה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל